Excursie Zuid-Limburg

  • 01 oktober 2019
Op een zonovergoten vrijdag 20 september gingen we met gymnasium 4 op verkenning naar Zuid-Limburg. Naar Zuid-Limburg? Ja, naar Zuid-Limburg, vanwege de grootste resten die er ooit van een Romeins gebouw in Nederland zijn opgegraven en vanwege de prachtige replica’s van de ondergrondse vroegchristelijke begraafplaatsen uit de Oudheid die ook in Zuid-Limburg te vinden zijn, beter te bekijken dan de originele graven in Rome.
Als school hadden we deze excursie nog nooit gemaakt en hij viel bepaald niet tegen! In het badhuis in Coriovallum (=Heerlen) werden we allervriendelijkst ontvangen en konden we erg veel leren over de gewone bezigheden in het Romeinse rijk zoals baden, graan malen, potten bakken e.d. We raakten niet snel uitgekeken.
Voor de replica’s van de Romeinse catacomben in Valkenburg gold hetzelfde. Omdat onze groep niet zo groot was en geïnteresseerd, werd onze gids zo enthousiast dat hij er meer dan een half uur extra rondleidingstijd aan vast knoopte om ons diverse kleine grafkamers te laten zien waar hij normaal met een rondleiding nooit komt. Een heel bijzondere ervaring om te zien hoe christenen in tijden van vervolging en de eeuwen daarna in Rome hun graven inrichtten en soms ook verfraaiden met prachtige Bijbelse voorstellingen in Romeinse stijl. Dat leverde telkens de leuke opdracht op om samen te ontdekken welk Bijbelverhaal bedoeld zijn en waarom juist dat verhaal in een graf zou worden afgebeeld. Ook de graven van martelaren waren bijzonder om te zien.
Met een korte tussenstop in Maastricht was onze dag Zuid-Limburg compleet en voldaan keerden we terug naar Rotterdam, dankbaar voor deze rijk gezegende dag.
Gerben Kollenstaart    
Om u beter van dienst te zijn, maakt De Passie gebruik van cookies.